måndag 28 september 2009

Kanel..Kardemumma..Ingefära..Nejlika...

..och några ingredienser till...Allt detta blir då ..förstås..

..PEPPARKAKSSKORPOR...Men käre hjärtanens då..säger ni nu..HAR hon fått fnatt nu igen??.. * * Jag vet att det är lääääänge innan julen är här..men ibland så måste saker och ting testas.. * * Idag på jobbet så frågade " ANNA" , ( som jag jobbar ihop med och så har vi kamperat ihop på höstmässan och julmarknaderna i fjol..) om jag hade börjat förbereda mej för julmarknaden i Brunskog ..njaa om sanningen ska fram så har jag INTE gjort särskilt mycket inför den..Har lite kvar från höstens marknad. Men hur det nu är, så går hjärnan för fullt ändå..fast man kanske inte gör nånting skapande som syns, så jobbar liksom tankeverksamheten ändå :)

* *

När jag kom hem idag , "slängde" jag in väskan, bytte hastigt om och drog med Selma ut i skogen . Det är väldigt skönt att gå i skogen just nu..och framför allt efter att man jobbat klart..Meditativt och rogivande..tankarna rensas ut och hjärnan får vila från alla höga ljud som är på en förskola...

Och så går man då där i skogen..hunden springer lös och skuttar in och ut i snåren runt motionsbanan..Tankar far likadant ut och in i HÅRET och så kommer man på den där superbriljanta idén..jag provbakar pepparkakskorpor när jag kommer hem.. ** Sagt och gjort.. det blev ett provbak av skorpor..Gissa OM det doftar ...hmm..jul här hemma ikväll??.."gubben" sa nånting om att ..njaa det känns allt litte i näsan..dâ liksom stecker i näsa..ja han menar förstås då, att det är pepparkakskryddorna som har lite stark lukt...haha..jaja..vi får väl leva med den juldoften inatt..den lär inte försvinna i brådrasket... ** Nu VET jag iallafall att ......Det ska bakas pepparkaksskorpor till julmarknaden..Tror det kommer att bli en hit..om man nu får skryta lite.... * * Imorgon får mina kära provsmakare på jobbet..testa skorporna och säga vad de tror ... * * Vill någon testa att baka pepparkaksskorpor ..INNNAN jul..så är recepet så här : ** Till ca 40 skorpor: 100 g hasselnötter /mandel... Jag tål inte att äta nötter så jag använder mandel istället. 2 ägg 100 g smör 2 dl strösocker...jag använder RÅSOCKER..tycker det är godast.. 1 tsk bakpulver 5 dl vetemjöl (300 g) 2 tsk mald kanel 2 tsk fintstötta kardemummakärnor 1 tsk malda kryddnejlikor 1 tsk mald ingefära

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175°. Rosta hasselnötterna/mandeln i medelvarm torr stekpanna tills

de får fin färg och skalet lossnar. Gnid av skalet i en handduk. ..Det gjorde jag INTE med mandeln..bara grovhackade den.

2. Vispa smör och socker pösigt. Tillsätt ägget ett i taget under vispning. Blanda, bakpulver, vetemjöl och kryddorna i matberedare.

Tillsätt hasselnötterna/mandeln och kör mycket kort tid så att de bara blir mycket grovt hackade, eller gör som jag...grovhacka mandeln med kniv istället

Blanda ner blandningen i äggvispet. Arbeta ihop till en deg. Ta upp den på mjölat bord, tillsätt mer mjöl om det behövs. Den blir lite kladdig och ska bara kunna formas till längder. ...fast min deg blir inte så värst kletig....??

3. Forma tre längder lika långa som kortsidan på plåten. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper.

4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Ta ut längderna och sänk temperaturen till 100°. Skär genast längderna i sneda skivor. Lägg tillbaka dem på plåten med snittytan ner och torka dem ca 1 timme eller tills de är torra. Använd gärna varmluftsugn till torkningen. ♥..Pia

Ps...det gör inget OM ni väntar med att provbaka liiiiite närmare jul....OM ni nu inte vill ha en juldoft ..redan nu förstås:)..ds.

10 kommentarer:

Hannis sa...

Äsch då, vad gör lite jul i september*skrattar*
Dofterna längtar jag efter faktiskt!
Nybakat vörtbröd, dock inte bakat av mig!
Lät gott med skorporna!

Kram Hannis

LantlivsAnette sa...

Ohhhh vad gott, och det är ju underbart med lite juldofter redan nu, jag måste nog baka skorporna !!
Jag längtar verkligen till Julen, tills man får börja plocka fram allt pynt...
Du Pia, fick du mitt svars mail ?
Jag tänkte bara så att det funkar..
Jag ska maila dig i slutet av veckan..
Kraaam Anette
P.s Nisse är nytrimmad o fin, men väldigt liten..

spetsar och änglar sa...

Låter riktigt gott med skorporna!

Åh..underbar juldoft redan i september,inte alls dumt!

Ha en riktigt fin dag!
Kram

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Den doften får du gärna skicka hit..lite pyttejulpirr har börjat smyga sig på. Jag tror det är lite svårt och göra skorpor. Ska köpa av dig istället på julmarknaden. Tala om var och när så fort du vet, den ser jag fram emot.
Ha det gott Pia
Goa kramen
AnnaMaria

Sara sa...

Åh! De ser jättegoda ut!!
Smarrigt!
Kram

Pillargontanten sa...

Mmmm, jag kan riktigt känna doften....
Julmarknad, låter spännande, du kanske ska ta med dig några pärllampor?

Vera sa...

Kan lova att de är SUPER goda!!!!

Kram Malin

Viola sa...

Det där lät ju inte alls otäckt...:) jag min tok tittade i gamla jultidningar häromdagen...bara att erkänna man är lite galen, kramen

Unknown sa...

Tack för receptet. En vän sa till mig i lördags att det bara är 90 dar till annandag jul så det är ju dags att börja testa sig fram till vad man ska ha till kaffet till jul :)
Kram Maria

Älfgärdet sa...

Jag vill också känna stecket i näsa! Måste ta o prova det där receptet när jag har några dagar hemma i höst. Julmarknad i Brunskog låter som en mycket trevlig anledning att åka väster ut :)