söndag 27 september 2009

Birkebeinerveien...följ med mej på en tur ...

...upp på norske fjella...Vi startar ganska tidigt på lördagsmorgonen..matsäcken är packad och klar. Selma likaså..redo står hon vid dörren rädd att vi ska glömma henne...Men bare ta de me ro, ho ska få bli me..(ett försök till att skriva på norska...prata norska det kan jag, men skriva..icke lett de da:)..... ** Varje höst..nån gång i september brukar vi ta en biltur till Lillehammer med omnejd...Naturen där är strålande vacker och skiner solen också ..ja då är det toppen!! Nu sken solen hela dagen....varmt var det med, så det kunde inte bli bättre..Vi åkte alltså mot norska gränsen..vi bor inte så värst många mil från den...Passerade Kongsvinger...Flisa...Elverum..Rena..Koppang..och så var vi vid Birkebeinerveiens start... Tror att det var ca 1000 meter över havet där uppe, där det var som planast och plattast. Här är en bild som jag tog från bilen under färden upp... (förstora bilden så ser du mer varför jag tog bilden:)
...Aaaaaaahhh..jädrar såå gött..och få rulle sej på marken ..dää liksom kliie så väldigt i pälsen och da finns det inget annat att göra än ligge på rygg och vriiiiii sej...
(samma här..förstora bilden så ser du HUR byrackan vriiiiiiiir sej:)
..Se vilken utsikt .... det som glimtar till lite på bilder är vår bil...förstora bilden och se :)
....Selma for som en tok ....vi stannade bilen lite då och då under färden för att promenera lite Selma behövde rör på sej och..okej då..även vi....en och annan fikapaus blev det med..Finns det nåt goare än att äta medhavd matsäck så där ute i det fria..med utsikt och go klar luft .. (förstora den här bild oxå:)
Vi stannade även på ett ställe efter veien som hette Elgåsen.. och vid SJUSJÖN....därifrån och ner till Lillehammer fanns det sååå många stugor..hytter..små hus och nästan villor....Hur många hundra vet jag inte med det var en otrolig mängd hus......som såg ut att "bara" har funnits där för alltid.. Det bara ploppade upp över allt...där bland ljung och knotiga träd..små sjöar och berg..fjäll och så vidare..helt underbara och vackra hus..inramade av gärdsgårdar..med, som på många av hustaken ..torv och gräs...
..Vi gick en liten promenad på en väg ner ifrån Elgåsen och såg på alla de hytter /hus där omkring..tror att alla husen var befolkade denna dag..bilar i jämn ström och folk över allt..kunde inte tro att det var långt uppe på fjället..
Solen sken och det blåste visserligen lite..eller vad sägs om denna blåsta frisyr på Selma..???
Här kan man se långt bort i periferin..en massa hytter.. jag fotade som en galning..det var bara det att jag inte är nån vidare bra fotograf..eller om jag ska skylla på kameran..
...Jag blev helt såld på ett av husen..tog en massa bilder..lite i smyg så där..nu var det inte färdigbyggt och jag såg människa i närheten...Kan säga att det blev några bilder..huset var så vackert..Här ses bara en liten del av huset..det var stort och långt ..byggt i flera vinklar..med en bedårande utsikt....JA hade jag varit miljonär..vet jag precis vad jag gjort med några av miljonerna:)..
**
Vi fortsatte vägen ner mot Lillehammer...Mera hus/hytter/villor..över allt....
**
I Lillehammer..en vacker stad förövrigt...mycket att se på..Styrde kosan mot Gjövik och lika mycket att se på där med..hjärnan blir full av intryck som vanligt...överhettad som den var från förut med alla fjällvillorna..på fäbovallarna med mera..
**
Vi programmerade in gps mot hemmet...Visserligen kunde vi vägen redan..men ibland är det lite kul ..bara för att se vilken väg det kan bli...för det blir inte alltid den man hade tänkt åka..den raka vägen så att säga..NÄÄÄ OCH det blev det inte nu heller ...det blev en över nåt fjäll?? berg??.. hette visst Minnesund...oppps..vad den var smal den vägen och krokig..och bratt..DEN vill inte jag åka någon gång mer..man mötte nästan sej själv..... ♥..Pia

9 kommentarer:

Viola sa...

Vilken härlig utflykt jag nu fått varit på...härligt och Kongsvinger var jag ju faktiskt i under min Värmlandsvecka i somras, ha en bra vecka, kram

Anki sa...

Gud vilka härliga bilder...ett mycket vackert land! Vilken tur ni gjort!
Mja, det är nog inte fotografen det är fel på, garanterat kameran...det brukar jag iaf skylla på, hihi...Men dina bilder är det väl inget fel på!?

Kramis Anki

ღ Fyra årstider sa...

Jätte vackra bilder..längtar ut.
Kram Lotta

Pillargontanten sa...

Vilken härlig dag!
Lite av8ndsjuk blir jag... Eller ganska mycket faktiskt!

Pillargontanten sa...

Vilken härlig dag!
Lite av8ndsjuk blir jag... Eller ganska mycket faktiskt!

Viveka i Bläckhornet sa...

Ojj vilken härlig utflykt ni fick er.
husen var ju hur vackra som helst. gillar det där gamla timret och gärdsgårn.

Angående slagbordet från din mamma. Kanske dottern lessnar på det och då får du vara snabb och säga att du gärna förvarar det åt henne.
Jag älskar mitt gamal slagbord...

Kram Viveka

Kallholmen sa...

Extra vackert på hösten kan jag tro.
Hösten kan vara så fantastiskt vacker eller som idag här uppe hos oss riktigt grå och tråkig.
Kram Malin

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Härligt med en höstresa till Norge. Vår och höst är ju alldeles speciellt fint. Jag har klickat och förstorat, och då ser man bilden på ett annat sätt. Eller en Selma i full fart..hon ser ut och trivas i Norge. Jätteroligt och se dina bilder.
Ha nu en mysig kväll
Kramar
AnnaMaria

Birgitta sa...

Jag blir riktigt avis på din fina tur över fjället. Men det är väl roligt med vägar som möter sej själva. Förstår att Selma gillade att rulla sej på fjället i riset där.
Pepparkaksskorpor låter ju hur gott som helst. Måste nog prova det för det låter så gott.
Kramis Birgitta