söndag 6 februari 2011

Bageri på Rosendal...:)

Nää, inte riktigt sant, men nästan... Bakat har jag gjort ..igen!!.

Jag gillar att baka..det har jag nog berättat förut:). Så på något vis har jag lyckats att hoppa på en massa olika bakutmaningar/tema..samt Fabrikens tema....

Varför inte då slå ihop alla tre!!.. sagt och gjort..

Första temat/utmaningen är FABRIKENS SÖNDAGSBILD....det blev den här bilden av några bakformar..  Formar har ni säkert liksom jag, en massa av... Här ligger tre gamla formar plus en nyare...den lilla "leksaksformen"...

Andra  utmaningen /temat är ett SOCKERKAKSKALAS...nämligen MAJAS HUSMORSKOLANS sockerkakskalas..Ni kan gå in och läsa om det här....

Mitt bidrag till sockerkakskalaset får faktiskt bli en sockerkaka som jag  bakade för  första gången i skolan.. Visserligen så bakade jag sockerkakor m.m.  så fort jag bara fick göra det själv:) Och sedan har det rullat på ...

Den tredje utmaningen/temat..är MÅNADENS SÖTSAK.. hos Söta Saker... Där skulle man  baka något NYGAMMALT dvs...Nya varianter av gamla sötsaksklassiker, helt enkelt.  

Men  stopp!! vad skulle jag göra för något nygammalt av en sockerkaka??.. Nu fick jag något att tänka på...Är en sockerkaka en sötsak?.. Njaa med rätta ingredienser och tillbehör så:).. Jag kom till den slutsatsen att...det får bli en annan "nygammal sötsak"  ..jag har hela februari på mej:)

Här kommer lite "historia"om formarna och sockerkakan, från svunna tider:)


När jag var 16 år så gick jag en ettårig kurs som då hette Hemteknisk linje... en kurs där bl.a HEMKUNSKAPEN då förstås var ett av ämnena. Vi lagade mat och bakade...och en av böckerna vi fick är den som syns på bilden ovan..Numera en sliten och nött bakbok.. inga pärmar finns kvar.. tejpat både här & där. Jag har verkligen använt den mycket.. och då bl.a bakat den här  Marabous sockerkaka  ..


En av de runda sockerkaksformarna   som syns på bilderna är den jag fick av min mamma för mycket lääääängesen..tror det var ganska så direkt efter jag själv blivit min egen husmor:)  Dvs.  17 år och nybliven mamma  till en pytteliten son och med eget  litet hem..  hösten -74. Numera är den pyttelille sonen snart 37 år och far till en snart 8 årig son..och..på den väger är det:)

 En form som jag använt mycket  ..ända tills i somras, då jag min klant, fick för mej att gjuta betong!! i just den formen..vilket inte gick så bra..den blev förstörd..  Kunde inte med att slänga formen när jag äntligen fått ur betongen..tänkte kanske att den skulle passa till nåt blomsterarr. !!

Tänkte att kanske, kanske skulle jag  finna en NY sån där gammal form igen.. Vilket jag gjorde..på ett fiiint loppis fanns den och billig som attans..så den köpte jag bums..diskade den ordentligt!! och sen kunde jag baka likadana sockerkakor igen..


Den lilla formen köpte jag i en leksaksaffär för något år sedan, efter att ha gett den gamla leksakssockerkaksformen till dottern som i sin tur bakar sockerkakor med sin son:)

Preciiiiis som jag  gjorde.....Mina båda barn har varit med och bakat sockerkakor när de var små.. Att baka en stor och en liten sockerkaka var något vi gjorde.. av EN smet.. räckte precis...
OCH  detta testade  jag nu  igen...den lilla kakan är instoppad i frysen och väntar på att bli någon liten killes fika...kanske  till en picknickfika när solen värmer nu framöver... Ser ni kakfaten ?..Ett glasfat på fot..Ikea.. och ett hemmabygge ..ljusstake och en assiett..


Ps...Glömde säga att.. Självklart så kan sockerkakan varieras med en massa olika smaker och även bröas med  ex. kokos, mjöl eller annat....ds.Receptet på min sockerkaka kommer här...

  "MARABOUS SOCKERKAKA" 
2 ägg
2 dl socker
2 3/4 dl  vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 gr smält smör eller margarin
1 dl mjölk eller ev. vatten
Smaktillsats:
2 tsk vaniljsocker eller rivet skal av ½ citron

Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda mjölet och bakpulvret med smaktillsatsen.
Rör ner blandningen.
Tillsätt det smälta smöret, blanda med mjölken.
Rör om till en jämn smet.
Häll smeten i en väl smord form och bröad form (11/2 l)
Grädda i 175- 200 grader i omkring 35 minuter.

♥...Pia

8 kommentarer:

azalean sa...

Vet du att Marabos recepthäfte är hårdvaluta? Finns inte att få fatt i längre, vet sådana som försökt. Jag har använt den ofta genom åren. Vet inte vilket recept som är bäst, men sockerkakstårtbotten är kanonbra.
/Anita

Husmorsskolan sa...

Hej, Pia!

Åh, vad roligt att du hängde på sockerkakskalaset! Väldigt spännande läsning i det här inlägget - både om kakformarna, den söta berättelsen om stor och liten kaka och det spännande kakreceptet! Vad häftigt med det gamla recepthäftet, förresten...

Den här kakan ska jag definitivt testa framöver, och vet du jag har faktiskt också en liten leksaksform som jag fann på en loppis nyligen... så jag kanske också gör en stor och en liten tillsmammans med lilltösen;)

Tack för att du deltog!

Hälsar Maja!

Snickaregården sa...

Det där häftet hade vi hemma när jag var liten, och som jag har letat efter det men det är tyvärr borta.
Tack för receptet. Nu har jag det iallafall :))
Lät spännande med sockerkakskalas :)
Kram Maria

LantlivsAnette sa...

Åhhh här bakas det för fulla muggar !! Sockerkaka, vad är väl bättre än det..gammeldags hederlig sockerkaka, det går alltid hem..mumms vad gott.
Så sött att baka i en liten form också..
Ha det gott
Kraaam Anette

Mina Eviga påhitt sa...

Hejsan Pia!
Vad kul att du gillade "mina" vingar! Jag har fastnat lite i tvinnandet av trådar, men det är så kul!
Dina sockerkakor ser inte helt fel ut...mmmmums! Ska spara receptet!
Ha det gott!
Eva

Romantiska Hem sa...

Hej du rara! Åh ditt härliga sockerkakskalas hade jag ju gärna varit med på, så gott och underbart recept som direkt åker ner i receptbanken på min dator, tack! KKRRRAAAMMMM

Viveka på Humlebacken sa...

Hej
Nu drar vi igång årets vårteckensutmaning, hoppas att du vill vara med igen. Gå in på länken och följ instruktionerna. VI har fått lite respons från media, och det kommer säkert att bli många som följer utmaningen i år.
http://humlebacken.blogg.se/2011/february/varteckensutmaning-2011-startar-den-28-feb.html

kram

Viveka på Humlebacken

Fröken Fräken sa...

Jag hängde på Cordon Bleu i Sthlm igår där de har alla möjliga plåtformar.. fast jag hade inte tänkt ha dem att baka i (man måste ju vara realist, ska jag ha dem till att baka skulle de inte bli använda ofta...) Nej, jag letade efter en form som jag kunde göra om till en lampa!