fredag 28 januari 2011

Dansa POLKA..


...ska jag inte :) Utan det blev  lite bakat till månadens SÖTSAK.. .istället.

 För nästan exakt 10 år sedan fick jag ett recept efter att ha smakat för första gången på en "frusen" Philadelphiatårta ...såå himla god.

Det var en av mina jobbarkompisar ( som numera är POLIS!! hon skolade om sej från barnskötare till polis...) . Hon svängde ihop den här frusna "saken" då vi firade nån på jobbet som fyllde år.


Den är rätt enkel att göra och tar inte särkskilt lång tid att göra heller..utom att den ska fryses i minst 4 timmar.. därfär gör man den som bäst dagen före..kalaset:).. 


Men nu har jag gjort lite små ändringar i orginalreceptet.. man kan ju mixtra och ändra hur mycket som helst med den här.
Philadelphiatårta  ala Alen´s Carina  från 010118
3 dl grädde
50- 200 gr philadelphiaost
1,5 dl socker
3 ägg
6 st, digestivekex

Vispa grädden
Rör  ihop osten, äggulorna och sockret tills osten smält
Vispa äggvitorna hårt
Blanda allt försiktigt så att äggvitan inte blir förstörd.
Riv ner/krossa  3 digestivekex i en form /löstagbar) häll i smeten, riv 3 kex över tårtan
Fryses i ca 4 tim före servering....
Så är orginalet..


Jag har gjort den frusna tårtan eller som jag kallar den, cheesecaken, i flera år och har använt många olika smaker i .. Choklad, mörk, ljus eller vit... krossad, rivet eller större bitar.  DAJM :).. Citronsaft och raspet från en citron.. eller apelsin eller lime..
Nonstop.. Vaniljsocker..osv.. OCH  även då Polkagrisskross.... kexen går även de att byta ut till olika smaker och sorter..man tager vad man haver..sa en viss Kajsa...


Idag blev det alltså.. Cheesecake med polkagriskross i muffinsformar och så här gjorde jag dessa..

Jag minskade ned orginalreceptet  till en tredjedel och det räckte preciiiiiiiis  till 8 st. siliconmuffinsformar och en tesked provsmak..

"Polkacheesecake på smått vis..."
1 dl mellangrädde
75 gr philadelphiaost ca
1 ägg
0,5 dl socker
2 digestivekex
10 st polkagrisar ca.
****
Vispa  grädden  Rör ihop osten sockret och ägget tills osten smält.
Vispa äggvitan hårt och blanda samman allt försiktigt.
Krossa några polkagrisbitar och blanda ned i smeten,  spara lite till dekoration.
Krossa de två kexen och häll smulorna i 8 st formar..silicon eller vanliga pappersmuffinsformar.
Klicka sedan i smeten och toppa med lite kross.
Frys i minst 4 timmar ..gärna över över natten.  (lTill Lisbeth... ProPointsvärdet på ett muffins är 3)

Jag har alltså "hoppat"på något kul igen.. Månadens SÖTSAK hos Söta saker..Temat för Januari är just POLKAGRIS och mitt bidrag blev det här..som får bli något SÖTT till  lördagsfikat...
♥...Pia

Ps...På bilderna är de inte frysta än....

OCH så får jag uppdatera OCH rätta mej själv:).. Månadens sötsak var INTE Polkagris..som jag läste om ..det var förra årets januari :).. Det här årets januari är det EFTERRÄTT som månadens sötsak...!! 

Meeeen  cheesecake är  en supergod efterrätt det med!!.. Älskar cheesecake i alla former och smaker.....:) ds. 


                              TREVLIG HELG

2 kommentarer:

Marianne sa...

Bra att allt är i sin ordning igen=Pia bloggar. Mitt recept, som är exakt som ditt, heter Kngelsk ostkaka. Även jag har gjort olika varianter. En god är att byta ut kexen mot mandelbiskvier(de där man har i nyponsoppa).
Pralinfatet var ju urgulligt. Äntligen har snapsglasen kommit till en "god" användning ;-)
Trevlig helg på dig/Marianne

Marianne sa...

Men.....Engelsk ostkaka heter glassen(som jag säjer)