tisdag 23 februari 2010

Baka bröd…

   

I väntan på att surdegsstarten ska bli klart att använda, blev det  BRÖDBAKNING !! Fast nu en snabbare sort. Lite motsats till SURDEGSBRÖDET kan man säga. Jag gillar att baka, matbröd eller kaffebröd..kakor  det spelar ingen roll vad det är, allt är lika roligt att baka :) Idag blev det ett lättbakat bröd. Receptet fann jag under helgen när jag letade efter andra recept.  Brödet var lättbakat som det stod  i receptet och väldigt gott..liknar Ciabattabröd tycker jag, både i smak och till utseende..
**
“STÄLP-UT-BRÖD”
*ca 15 st.
25 gr. jäst
6 dl. fingervarmt vatten
2 tsk. salt
1 msk honung
13 dl. vetemjöl
plus lite till utbakningen.
Smula ner jästen i en bunke, tillsätt det fingervarma vattnet och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt saltet, honungen och mjölet. Arbeta snabbt samman  till en slät men lös deg.
Strö lite vetemjöl över degen och täck bunken med bakduk. Låt jäsa i ca 2 tim.
Sätt ugnen på 250 grader.
Strö ut  ca 1 dl. vetemjöl på bakbordet och  stjälp varsamt ut degen  utan att knåda. Strö även lite mjöl ovanpå degen. Tryck varsamt ut degen, utan att för mycket luft går ur den, till måtten ca 35 x 30 cm. Skär, gärna med en degskrapa, upp degen på längden i 5 remsor. Dela varje remsa i 3 bitar. Lägg bröden på bakplåtsklädda plåtar. Grädda genast den första plåten  i mitten av ugnen i 15 – 18 min. , medan den andra plåten ställs lite svalt. Grädda därefter dessa bröd. Låt svalna under bakduk.
**
♥..Pia

Ps...förresten så har jag äntligen öppnat målarburken igen..denna gången "fann" jag en hel hög med saker i skåp och lådor..svart ..än så länge sen kanske det blir vitt..Ledtråd vad det är??..Den röda tråden  är bröd..!! .ds.

7 kommentarer:

Noll54/Eva-Karin sa...

Hej Pia!

Åh vad gott med hembakt,,, det var länge sedan jag gjorde något sådant!

Klart jag lägger en bok åt dej!

Ha det så gott&kram på dej!

E-K/noll54

Pialotta sa...

Så himla gott med hembakat bröd, jag gör det ofta, men ditt recept här ser verkligen härligt gott ut.. måste testa:-) Som du vet eller kanske inte, har jag en Kakomat receptblogg oxså:-)

Du frågade mig hur man får så klara bilder och stora.
Storleken kan man ju själv bestämma, sen beror det ju på hur stora bilder just din blogg tar in.
Jag har mina i 700. Det kan man välja i blogg.se och så beror det så klart på hur stor yta man har på bloggen.
Skärpan kan bero på så mycket, vilken kamera man har osv. MEN de allra flesta har ett redigeringsprogram, där man kan få bort fläckighet mm.
Jag har Photo Shop, men det är ganska så dyrt. Använder det mer sällan nu efter min datorkrasch för ett par veckor sedan.. jag har faktiskt inte installerat om det ännu.
Det finns så många gratisprogram som man kan använda sig av.
Ett som jag gillar är Photoscape.. gratis och bra.
Här kan du ladda ner det till din dator.
http://www.photoscape.org/ps/main/download.php
Annars finns det en massa andra oxså, bara att söka på gratis fotoprogram.

Hoppas du fick lite info nu då.
Hör gärna av dig om det är något.
jag har ju lite Tips&Trix oxså i min Tips & Trixblogg.
Ha de gott/Pialotta

Rummet för välbefinnande sa...

Hej där, nu var det längesen jag kikade in...... Håller på och plockar i lokalen och det är så himla gott så du anar inte. Tänk att få packa upp ur kartongerna och ställa i ordning. Lokalen är inte min fullt ut förrän i slutet av mars, men jag får komma in tidigare och dela den en stund. Men, det är ju helt ok.
Så himla gott det där brödet såg ut. Verkar som något för mig som inte tycker om när det är för krångligt att baka.
Ha det fint!
Kram Mia

LantlivsAnette sa...

Mummss vad gott det ser ut..inget går upp mot hembakat, det är sååå gott !! Ihekgen bakade jag också, kika in hos mig sen..men jag bakade nåt väldigt sött..
Sååå fin brödpåse du visade i förra inlägget, gud vad du är flitig Pia !!!
Kraaam Anette

Annika sa...

Mmmm dä ser gôtt ut dä.... ska testa..... idag ser jag solen...:) Kram Annika

Ullan sa...

Brödet smakade mer. Jag får försöka att få tummen ur och baka ngn. dag. Tack å kram. Ullan

Kamomilla sa...

Mums vilka fina bröd!!!