tisdag 2 juni 2009

Genbruk - Återbruk...& en frukostgäst..

...En liten tisdagsblandning... och en lååååång sådan :)....... Igår kväll plingade "Windows Live Messenger" till ... på min dator...meddelandet löd...Är du ledig i morrn ????... Japp, svarade jag..Och nästa meddelande var....Ska testa bilen kl. 7 och sen lämna plasma 9.45.....tänkte kanske ....om du vill ha besök så tidigt?? att jag kunde komma...ôrker itte åke hem emellan...( läses på äkta breeee västvärmlänska:) ..Självklart kan du komma ..svarade jag..Du får äte frukost mâ mej.... Jag funderade..letade lite bland mina recept..OCH fann Kalljästa frukostbullar...himla smart av mej..Nu kunde jag fresta Kusin Annika med nybakat till frukost...OCH här sitter vi klockan 7.30 och äter dessa bullar..med te och kaffe...Annika dricker inte kaffe..men det är ett MÅSTE för mej..
..Recept på dessa Kalljästa bullar kommer hääääääääär....
25 gram jäst
2 dl kallt vatten
1 dl kall mjölk
1 tsk salt
1 tsk socker
1 msk olja
ca 8 dl mjöl...
*
På kvällen.........
Smula jästen i en bunke, häll i det kalla vattnet och mjölken rör om.
Tillsätt salt, socker, olja och största delen av mjölet.
Arbeta kraftigt degen och tillsätt resten av mjölet, arbeta degen smidig.
Ta upp degen på mjölat bord och dela den i 12 bitar.
Rulla till avlånga eller runda bullar.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och duscha med en "blomvattensspruta" bullarna.
Täck över med en bakduk, ställ plåten i kylen ca 10 timmar för jäsning.
På morgonen ...sätt ugnen på 250 grader, tag ut plåten och duscha bullarna på nytt med kallt vatten.
Grädda mitt i ugnen ca 8 min.....
Som alltid när vi träffs, kusin Annika & jag..så blir det mycket prat..om allt möjligt... bl.a om våra mammor som är syskon och sen kommer vi in på våra barn..och så avslutar vi med att prata om det som vi älskar båda två..nämligen PYSSEL av alla de slag:) Annika har oxå en blogg ...som hon skriver i, om ungefär det samma som vad jag gör......PYSSEL, PYSSEL..och litte barn...OCH mera PYSSEL :).. och litte mer...och Annika...hooooo skriver på breee värmlänska :)
..JA!! just det..PYSSEL var det ...hmm....och genbruk..återbruk..kallat vad ni vill....men HÄR har jag återbrukat..fars gamla trasiga kratta..HAN funderade lite på VAD jag skulle ha den där trasiga krattan till???..nu hänger den i oxelträdet..med en PRISMA som jag knåpat fast med en ståltrådsbit..kanske den kommer att hamna nån annanstans senare..i ett annat träd.!! Vem vet...!!.Nedanför står en annan återbrukssak..en träbytta från ladugården....med TJÄRA fastkletad i /under/ utanpå..??!!.. Den räddade jag undan min fars" släng och rensa" ..för några år sedan..det brukar vara en pelargon utplanterad i den..INTE hunnit än.....ska snart....ska bara.. **
Och vart ska sleva vare, om itte i gryta..Selma förstås..är man linslus så är man:)...leksaken framför allt ,är en basketboll..som hon dribblar över gräsmattan så elegant...samt, tar ett par tuggor då & då av mattes buskar när hon blir liiite väl taggad och inte kan svänga förbi med bollen...varpå MATTE ryyyyyter, så grannarna nästan kommer ut...LÅT BLI MINA BUSKAR SEEEEEEEEEEELMA!!!!!
** ...en liten parantes bara.....
..Här är en bild som jag tagit hos en av mina kreativa grannar..en prismakrona ??.....Den har jag gått och sneglat på några dagar nu..så idag när jag egentligen skulle måla!! då fick jag en såååån enorm lust till att härmas..
..OCH GENBRUK -ÅTERBRUK.....av en björkriskrans..som jag gjorde i höstas... knöt jag fast de prismor som jag användt mej av, till förr förra årets duktyngder.....Och med ståltråd till hjälpen blev det denna PRISMAKRONA..den hänger JUST nu.. i rönnen där även Traskronan hänger...
...Ja, de va fôôll allt för denne gangen...:)..helgen var strålande och allt kalasandet gick galant..sola sken å dâ va vamt...vi tog en paus från målandet..men nu är det dax igen..idag målade vi några strök till..meeen det är en del kvar..så itte bliiir dâ môe blogging framöver..hinner itte ett dugg..men vi tar igen det vid regnväder..eller hur:)..
***
Ps.....vill ni se STORA bilder.. och se en & annan prisma..klicka på bilderna då....
..♥...Pia

26 kommentarer:

Fias Drömmar sa...

Näe vad min mage blev sugen på ditt nybakade frukost bröd =)
Tänk vilken service för din frukost gäst hihih.
Må så gott!!
Kram Fia

Patricia sa...

Det är så kul att läsa dina inlägg på "värmländska"... =)

Och frukostbullarna var ju ett bra recept, det ska jag nog försöka göra någon kväll...aldrig fel med nygräddat frukostbröd...nackdelen är att man äter mer än man behöver när det är för gott.. =)

Och så har du gjort en fin krans med prismor med..tänk va man kan göra om man bara har bra idéer... =)

Ha en härlig fortsättning på veckan!
Kram Patricia

hemma hos lilla mej sa...

Vad gott med nybakade frallor ska jag testa.Vad kul att få besök.Ha det gott kramiz ~~~~~RITA~~~~.

Hannis sa...

Ahhh!
Läckert med krattan!
Och kransen med prismor!
Det är precis såna saker som blir det lilla extra=))

Vad gott med nybakat bröd till frukost!
Kanske jag ska tordas mig på att prova till helgen.

Må gott och klappa din söta hund från mig/
Kram Hannis

Britt sa...

Va fint du har gjort i trädgården och den lilla prismakronan.

Jag är från lennartsfors från början, så det är dit vi drar under sommaren. Vart bor du?

Kram britt

LantlivsAnette sa...

Halloj där !!
Åhh du, är det Selma som löper...Nisse är alldeles toookig, han ylar och gnäller hela tiden, ..men jag vet att det är en annan Westie tik, Smulan..hon löper och då blir han så där..ujjj...
Åhhh så mycket fint du visar...och bröden..mumms att få komma till dig på frukost..
Jag ska ju på möte, som jag skrev i morse på bloggen..ujj, jag är sååå nervös..jag mailar sen o berättat...
Kraam Anette

Annika sa...

Kransen blev kanon... nu blir det till att ta fram taggtråden..:) blir snyggt där i lönnen bland allt annat "skrot".... får bli "fuskprismor" fram tills alla mässor drar igång.... Tackar för senast en gång till... det var sååå trevligt.... det har du inte gjort för sista gången...:) Kram Annika

Unknown sa...

Så sugen jag blev på dina nybakade bullar.. =)
Så dint du har det i trädgården. Jag tror jag ska härma dig med prismakransen. Den gilla jag.
Ha det gott
Kram Maria

Kamomilla sa...

Jättefint med prismakrona ute, både grannens och din!

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Nybakta bullar till frukost och trevlig gäst, så mysigt du har det. Prisma-kronan var himla fin, jag har en pytteliten över bordet som jag kallar festkrona. Du har mycket bra ideer.
Kram till dig
AnnaMaria

Patricia sa...

Ja det är underbart med Thaimassage men nu var det 4 veckor sen och nu har jag skitont eftersom det sätter fart på systemet i kroppen, men jag hoppas må bättre om någon dag... =)

Nej du några bullar har det inte blivit...till helgen kanske jag orkar.. har sån värk i fötterna o benen att jag inte kan stå, har svårt att gå just nu, och fingrarna värker med, så nu ska jag ta en värktablett och gå och sova.. =)

ha en underbar torsdag!
Kram Patricia

Birgitta sa...

Hej
Alltid lika roligt att läsa dina inlägg. Du verkar alltid ha något kul på g....... Bullarna dina verkar goda och enkla att göra. Får nog testa vid tillfälle. Dina prismakronor är skojiga.
Nu får du ha en fortsatt bra vecka och kram Birgitta

hemtrevnad marie sa...

Haha, du jag var nödvändit tvungen te å titta i magsinet sjôl sen ja skrev ett...och ja hettat då rakt inte heller...men ja har läst ett...måtte ha vört i en an tining...Vakre Hjem kanske...ja en får glana vidare, hihi!
Fin krona du gjort..och jag kan tänke mäj att di har möe å tale om du å Annika!:)
kraaam

lisbeth sa...

det är fint med en favvokusin, jag har en som jag träffar regelbundet och flera som jag aldrig träffar...hur kan det bli så..?
kram Lisbeth

Rummet för välbefinnande sa...

Ja du sköna människa!!!! Blir alltid lika glad av dina ord ska du veta! Ja, jag var på G, men tog ut mig lite väl där med alla pallarna så nu tror jag att jag är på D eller E kanske. Men, visst är det väl klokt av mig att lyssna med båda öronen nu och vila lite då och då.....
Tänk, nästan så man kan tro att jag blivit vuxen *fniss*
Ska bli så kul när du kommer förbi igen. Vi väntar fortfarande in bokstäverna så inte du tror att jag glömt dig, men de skulle komma nu i mitten av juni.
Sköt om dig nu!
Kram kram från Mia

n o r d i n g å r d e n sa...

Hej Pia, vilken mysig sitthörna med bänken och fin krans du gjort som hängde där så vackert.... rostig läcker kratta och där ligger lilla Selma och tar en paus i blonnadet... vilket tidigt besök du fick men vika goa frukost bullar du bakade, mmm, va gott, nu måste jag äta fruskost känner jag, önskar jag hade en sådan nybakt bulle! Ha en bra nationalhelg! Mari.

Vitt o Vältummat sa...

Nu måste jag baka! Och leta upp den gamla krattan i garaget;-)
Kram/Åsa

Lilla Blanka sa...

Hej goa Pia!

Vad mysigt det lät med ro-mester!

Jättemysigt inlägg..som alltid! Jag läser allit dina inlägg på så bred värmländska jag bara kan. Min Göteborgska är som utraderad (i huvudet) när jag är på din blogg :)

Vad mumsiga bullar, tack för receptet, det skall provas..mmmm

Selma vad go hon är den lilla bus-Majan!

Åh det ser så härligt ut i trädgården..!

Kraaaaam
Mia

Ps Amanda ( min lilla 10-åring) blev så glad för din snälla kommentar på hennes blogg. *Tack!*

Ullis sa...

Hej!! Är en ganska anonym tjej i denna värld som älskar att läsa era bloggar men har ingen egen. Blev bara så lycklig när jag läste ni hittat till Esters. Själv bor jag nämligen i Långserud och har glädjen att besöka detta smultronställe ofta. Frukostbullarna är en favorit hemma hos oss också och ingår i mysfrukost på helgerna ibland, härligt med dofter och smaker av nybakt bröd på morgonen utan att anstränga sig något värre. Tack för en fin blogg och för att sånna som jag får möjlighet att delta lite på sidan om.
Kram Ullis

Noll54/Eva-Karin sa...

Vad mysigt ni har det på morgonkvisten!!

Det är alltid fullt ös hos dej Pia och pysslat och bakat fint har du alltid!

Ha en skön helg!

Kram E-K/noll54

hemtrevnad marie sa...

Ja du Pia, en får redit skämmes för att du letat så etter dissa tôrkade syrener...vet du var ja hettat...jo i Leva & bo...ja dä ä bare å inse att komihôget inte ä som förr, haha!
Ja ska ta en bild te däj om du inte har tininga....kram på däj!

här är gudagott att vara sa...

Det ser ut att vara goa bröd, de skall jag prova att baka i nästa vecka när vi skall ha studentfest
här i huset.
Haregott i helgen!

Lallis - liv och leverne sa...

Receptet måste jag bara testa. Det är ju så gott med kalljästa bullar:)
Så härliga bilder
Kram Lallis

Unknown sa...

Trevlig helg! Kram Petra

Viveka i Bläckhornet sa...

Hej...
Jag har tänkt på dig Pia fast jag varit frånvarande i bloggen. Så kul att höra ifrån dig. Så du målar på ser jag. Tala om duktig och kreativ.

Jätte fin krans du gjort. jag är också sugen på att göra nåt liknande. Får se när tiden finns.

Ha en fortsatt fin kväll

Kram Viveka

Inspiration i vitt sa...

Vad du grejar med mycket Pia, pysslar alltid så fina saker och visst är det kul att hänga saker som dinglar i träden.
Så roligt det är att läsa på värmländska blir så full i skratt hihi. Kul att träffa Annika oxå.
Kram på dig/Ingela.