lördag 8 januari 2011

Prinsesskorpor, smått & gott..

... får bli min lördagsblandning.

 Igår eftermiddag fick jag ett ryck.. ett bakryck ..Skorpor har nästan blivit en passion, det är roligt att baka och lätt,  naturligtvis väldigt gott att äta oxå :)

Det finns en gammal bakbok som heter Sju sorters kakor.. tror nog att de flesta känner igen och även har den boken. Min  bok har några år på nacken och är väl tummad.

 

Jag jobbade några timmar i går och kan väl säga att det var lugnt, så lugnt att det nästan var på gränsen  till tråkigt:).. Tre barn på en hel dag..av 8o barn annars.. Vi vuxna delade upp dagen så det blev lite flextimmar för oss var. Nåväl, vad gör man när två  barn leker såå jättebra och en  fröknar sitter och  spelar spel med den tredje?.. OM ALLT som ska göras har gjorts..tja man kan bläddra i receptböcker:).. Vilket jag alltså gjorde..jag "fann" en betydligt nyare "sju sorters kakor" på en av avd. och  bläddrade igen hela..fastnade för skorprecepten... vad annars.

Senare på e.m provbakade jag ett av skorprecept ..Bakpulverskorpor. Men det fanns ett annat namn  oxå som jag gillade bättre..PRINSESSKORPOR..ett bra namn på  dessa små, söta och jättegoa skorpor.  Här kommer receptet på...

Prinsesskorpor ca 180 st


1 ½ dl socker.
7 dl vetemjöl.
1 msk bakpulver.
1 tsk mald kardemumma, nystött eller malen.
150 g margarin eller smör.
1 ½ dl mjölk eller grädde.Blanda samman socker, bakpulver, kardemumma & mjöl (spara lite av mjölet till utbakningen).
Finfördela margarinet i mjölet.
Tillsätt vätskan och blanda ihop fort. Ta upp degen och gör små bollar. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 8 min i 225 grader.
Dela sedan på skorporna så det blir topp & botten med hjälp av en gaffel (medan de är varma)
Rosta sedan skorporna i ugnen på 150 grader tills de känns torra eller fått färg.Nu provade jag att baka en halv sats.. och  det blev liiiite väl små skorpor som kanske syns på bilderna.. Nästa gång ska jag baka hela satsen OCH större bullar. En hel sats ger 180 stycken skorpor.! och väldigt små:)

Nu är julen slut sägs det.. och jag har börjat plocka ner julsaker och städa lite.. Köket börjar se ut som det gjorde för några veckor sedan.. och  HYACINTERNA de blommar än!..  de är inne på andra varvet..har  jag klippt ner några stjälkar  så de nya kunde ta sej fram:)...Doftar gör de lika gott.
♥...Pia
Ps.. och promenerar gör jag... varje dag i ur och skur dvs..SNÖ. Visserligen var den nyinköpta stegmätaren trasig! Nu är det bytt till en som förhoppningsvis ska fungera. Än så länge räknar jag stegen i km istället..går bra det oxå. ds.

4 kommentarer:

Home No.1 sa...

Hej Pia tack för hälsningen, vad duktig du är som promenerar! Kram Annica.

Gunilla sa...

Vilket bra recept det skall jag nog prova göra ochså.
Ja nu måste det vara ett stort antal barn lediga.
Jag jobbar som dagbarnvårdarer och har bara jobbat en halv dag efter jul.
Har 35 år i yrket, och trivs jättebra.

Skönt för barnen att få vara ledig ochså och vara med föräldrarna

Det är ju så bra väder för utevistelser.

Ha en fin helg
gunilla

LadyDi sa...

Hej! Tack för goa ord inne på min blogg. Skulle tro att skolbänken skulle bli jätteuppskattad om du ger den lite ny fräsch färg. Visst kan jag göra ett kort åt dig om du vill. Maila mig på diane.andersson@skola.hammaro.se så fixar vi det. Vill du att det ska se ut som nåt jag har på bloggen så får du gärna hänvisa till det. Kram D

Anonym sa...

Tjugondedag Knut, DÅ är julen slut.

Tomtar på loftet.