torsdag 22 april 2010

Halloj.......

...jo då det står bra till....tackar som frågar:)... har liksom inte tid att sitta vid datorn..förstår heller inte var tiden tar vägen???..


Ett inlägg för 1 vecka sen, som handlade om vitsippor. Sen blev det alldeles  tyst!.


Inte ens ett vårtecken  i måndags blev det..tror att kylan gör sitt, för inte händer det mycket i trädgården.Jo visst lite krattning har det blivit och lite rensning i nån rabatt..men sen ....kom snön och blåsten och lite regn...

Solen tittade  iallafall fram idag och värmde  mej lite, som tur var.


OCH...


...nu sitter jag och väntar på att få provsmaka nygräddat lantbröd...Läste nämligen i en blogg för ett tag sedan (var annars om inte i en blogg !! :) om ett Enkelt lantbröd   och som såg väldigt gott ut. Inte är jag sen till att prova detta.. i söndags bakade jag ett bröd..tog slut fort för det var jättegott..

Så nu ikväll blev det ett nytt bröd... Om någon vill baka så kommer receptet här :


Enkelt Lantbröd

Till ett stort bröd

1/2 paket jäst (25 g)

2 rågade tsk salt (jag tar ca 1)

1 msk honung

5 dl ljummet vatten

3 dl grahamsmjöl (jag brukar byta det mot dinkelmjöl fullkorn)

6-7 dl vetemjöl

ca 1 dl vetemjöl till utbakningen


Smula ner jästen i en degbunke. Strö över salt och klicka i honung. Slå över lite av det ljumma vattnet och rör tills jästen löst sig. Häll i resten av vattnet. Blanda i grahamsmjöl och sist vetemjöl. Arbeta ihop degen med en trägaffel. (Jag använder assistent) Låt den ganska lösa degen jäsa med en handduk över bunken i ca en timme.

Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Arbeta in ytterligare 1-2 dl vetemjöl i den jästa degen och arbeta degen ett par minuter i bunken, (här sätter jag tillbaka degkroken och använder assistenten när jag blandar ett par minuter i bunken). Tippa ut degen på väl mjölat bakbord, ha rejält med mjöl på händerna också. Forma degen till ett stort bröd och flytta över brödet till plåten. (Blir degen väldigt lös så jag hoppar över det momentet och häller ut den direkt på plåten. Där formar jag brödet ovalt och fint.) Skär några snitt i degytan med riktigt vass och tunn kniv.

Jäs brödet i 20 minuter. Värm under tiden ugnen till 250°.

Grädda brödet mitt i ugnen i 15 minuter. Sänk sedan värmen till 200 ° och grädda tills brödet sammanlagt gräddats 40-50 minuter. Låt gärna brödet svalna på galler. Skär helst inte i brödet förrän det kallnat helt.


Vilken blogg såg jag receptet i då?..Jo,  hos KARIN LINDSTRÖM..där snöt jag hela receptet  och kopierade det hos henne..

Oopppss....nu är brödet klart ... återstår provsmakningen ..det ska bara kallna lite först..:)

♥...Pia

5 kommentarer:

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Gokväll i väst. Jo det blev lite kallt, det fina vårvädret försvann. Hoppas det blir varmare under helgen. Bra brödrecept hade du också.
Trevlig helg
Stor kram
AnnaMaria

Känslans väg sa...

Det där lät allt väldigt gott det.....
Verkade till och med vara ett enkelt recept så jag kanske får lov att prova helt enkelt. Annars blir det inte mycket bakande av för mig....
Nu är det mest målande, skapande och grejande ska du veta.
Ha en fin helg och ta väl hand om dig!
Kram Mia

Karin Lindström sa...

Hej Pia!

Vad roligt att du hittat till mig och provat mitt recept. Ännu roligare är det att du bakat det två gånger, då blev det ju lyckat. Jag tipsar bara om recept som jag själv tycker är bra och blir goda. Det är så bra att få recept av vänner när man vet att det lyckas, och det är lika bra att få recept av bloggvänner *ler*.

Trevlig blogg du har! Vi ses igen.
Kramar Karin

Matilda sa...

Hej! Ja det är inte lätt att hitta tid för att sitta vid datorn nu när våren kommit. Man dras liksom ut istället för till tangentbordet.=)

Tack för receptet, det ska provas här hemma!

Kram, Matilda♥

kristina sa...

Fin blogg och kul med ett nytt recept på bröd, längtar till sommaren nu, jag tycker också det är svårt att hinna med datorn ibland, det blir mycket att läsa och svara på.
ha en bra vecka
mvh Kristina