torsdag 21 januari 2010

Ett riktigt RISIGT miljöinlägg !!

...bjuder jag på denna torsdag :)....och tänk..det är redan torsdag igen..veckorna rusar fort fram... ...Alltså....mitt bidrag till Sussies miljötorsdag blir ett litet tips som jag kom att tänka på nu under helgen, när middagen skulle tillagas.. Ett väldigt litet & enkelt tips..som handlar om att spara lite på strömmen när man kokar RIS..kanske något för simpelt tips..men ändå...jag har nog använt mej av det så långt tillbaka som jag kan komma på.... ** Jag kokar upp riset i gryta med vatten, precis som vanligt när man kokar ris..sedan stänger jag av plattan och låter riset bli färdigt på eftervärmen..fördelen med att göra så..är två saker....ett...att det aldrig kokar torrt och det andra..man sparar på strömmen..lite åtminstonde... ..Men som det sägs..DE E´DE SMÅ, SMÅ DETALJERNA SOM GÖR DET :)..
..Till riset kan man servera denna goa, men starka RÄKRÄTT..en risrätt i repRIS..... ...skrev ett inlägg för snart ett år sedan om räkrätten.. ..se här ..Annars kommer receptet här ..igen..
Räkor för fyra..4 port.
400 gr räkor utan skal
1 röd paprika
4 salladslökar
1 dl majs
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
4 msk mango chutney 1/2 påse saffran ..eller curry efter smak & styrka
1/2 msk japansk soya
salt & peppar
Gör så här...
Skär paprika , salladslökar och vitlöken i bitar.
Fräs i olja i en kastrull.
Tillsätt mango chutneyn, saffran/ curry och soya.
Salt & peppar efter behag.
Koka ihop någon minut .
Lägg i räkor & majs.
Låt allt bli varmt.
Servera denna heta rätt med RIS..sallad och bröd.
I tisdag så provade jag att göra en sockerskål a ´la Kamomilla..njaa den blev väl inte tokig.....Lätt att göra..bara en virkad duk...sockerlösning och så lägga den över en upp och nervänd skål..
Liiiite vek blev den..för lite socker i lösningen..men att använda den som en ljuslykta räcker det . Ett värmeljus av den lite större storleken som jag även limmade dit en liten spets på fast det sysn inte på den här bilden..kamoflerade aluminiumformen och blev nöjd ..kan faktiskt tänka mej att göra fler sockerskålar för att använda till dukning ..det är ju bara att tvätta "skålarna " när mantröttnat :)..
**
Snart fredag..igen..och helg...Inte så dumt:)
återstår bara för mej att önska en riktigt GO & RISIG torsdag...
♥..Pia

16 kommentarer:

Maliva`s verden sa...

Hmmmmm...dette så godt ut. Takk for tipset og oppskriften..Takker også for hyggelig hilsen du la igjen hos meg. God helg.Klem fra Maliva

Plupps krypin sa...

Nice!!

Pillargontanten sa...

En riktigt härlig fredag, får jag önslka dig :O) Smart idé med riset, det måste jag prova!

Rummet för välbefinnande sa...

Mmmmmm sitter här på morgonkvisten och blir nästan lite hungrig när jag ser räkröran....
Håller med dig om att det är ju de små små detaljerna som ibland kan göra den stora skillnaden. Om vi alla tänker till lite.
Ha en toppenfin helg du goa vän!
Jag har ju fyndat på loppis igen så jag befinner mig i en total glädjeyra här och det är ju inte helt fel på en fredag *ler*
Kram kram Mia

Geta sa...

Det receptet hade jag glömt. Det var ju gott så det måste jag göra igen, dessutom är det ju nyttigt :)
Ljuslyktan var himla gullig. Nu åker jag till jobbet och ser om det är nåt gott fredagsfika :)
Kram.

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Det är dom små och enkla tipsen som är lättast och göra. Har provat det här på potatis, men nu ska jag prova med ris. Din räkröra ska jag göra, du brukar ha bra recept. Din rabarbermarmelad ska jag göra iår igen.
Ha en fin helg
Kramar
AnnaMaria

Granne med Selma sa...

Nu kommer jag plötsligt ihåg när min mamma höll på och stärkte virkade dukar till skålar när jag var liten. Och så vet jag att hon gjorde lampskärmar... Vilka härliga minnen du framkallar med ditt inlägg:-)

Kramis

Anki sa...

Vilket smart tips, jo jag håller med om att det är det lilla som gör det!
Den röran låter smaskens, det ska jag oxå prova...enkelt & snabbt verkar det och det är ju mitt mellannamn, haha!
Å jag gillar din sockerskål, du är allt fyndig du (blink)

Ha en mysig helg goa!
Kram kram!

Ulrika - foto - Jonasson sa...

Tassar förbi o tipsar om en nystartad tävling hos mig..

http://uj76.blogspot.com/2010/01/tant-lottar-ut-ett-presentkort-vart_22.html

..med chans att vinna 500kr att shoppa finfina smycken för! Har även två andra pågående o minst lika braiga tävlingar i samarbete med två inredningsbutiker..de står till höger på min sida under "tävla hos Tant".

Trevlig helg! =)

Kamomilla sa...

Tycker den blev fin! Men är du inte rädd att det blir för hett med ljuset?

Anonym sa...

Jag har hört att vatten kokar upp snabbare om man har salt i det, så det brukar jag köra på!
ninaerica

färgtrappan sa...

Hej! Bra tips, ska jag testa. Åh receptet ser gott ut ...mmmm
Det var roligt du skrev om hunden...hi hi. Vi hade en perserkatt för flera år sedan som mina svärföräldrar passade i två veckor. Han var vitbeige, men när vi kom för att hämta honom var han gråaktig...Han hade hoppat in i den öppna spisen...som var kall som tur var, och svärföräldrarna hade förgäves försökt få honom ren. Antagligen inte med såpa då, för han såg rätt grådaskig ut en långt tid efteråt...;)

Ha en härlig helg

Anonym sa...

Låter härligt smaskens! Skall jag testa någon gång, om min Gi-diet tillåter det ;) Fin blev skålen också! Jag längtar så att komma hem till min mammas skåp och rota fram hennes och mormors gamla virkade dukar. Sedan blir det pyssla av! ;)
Trevlig helg!

Fröken Fräken sa...

Men det var en riktigt vitsig rubrik! ;-D Det är ju så att alla småsaker som man gör faktiskt hjälper!

Jag mixtrar ju också med virkade dukar i sockerlösning, och det är lite knivigt att få till rätt stelhet. Har än bara gjort platta saker, men jag grunnar på en ny variant... :-)

Annika sa...

Fiffigt... kan göras mä potäter också....:) o skålen då.... kommer ihåg korgar med hank.... dukar med rosor runt.... stärkta med socker..... godis i korgen.... o sen nån slags docka med stärkt kjol som stod för sig själv på kjolen....) ja det finns säkert massor av varianter.. snyggt blev det iaf men passa ljuset hörrudu.... har blivit lite harig sen jag eldade stearinljus på kaminen ja..... :) det brann bra ska jag säga.... Kram Annika

Matilda sa...

Mums, nu blev jag hungrig! Jag får nog ta mig en sväng in till stan å hälsa på hos dig.;)

Ett riktigt bra tips var det också, särskilt för en sån som mig som inte är så road av att laga mat, utan mest av att äta den. När jag väl ställer mig vid spisen för att koka exemplvis ris så bränner det alltid och utan undantag fast i botten. Men nu vet jag hur jag ska undvika det!♥

Kram, Matilda.