torsdag 30 juli 2009

Min mormors blåbärskaka...

..som min mamma bakat idag..En riktigt smaskig kaka..En skvallerkaka sa man förr..varför?...Jo, det är bara att se sej i spegeln efter att man smaskat i sej gobiten :) * En gammaldags matkaka är detta och som min mamma berättade för mej, något som hon och hennes syskon fick som kvällsmat med mjölk till (nymjölkad) . Faktiskt så kommer jag OCKSÅ ihåg denna kakan som JAG i min tur fick som liten av både mormor och mamma. Det är en kaka gjord på matbrödsdeg och som man bakade förr i bärtider. * Man bakar ur runda matkakor och lägger på några matskedar med nyplockade blåbär på ena halvan..viker sedan över den andra halvan och gräddar . JAG tycker om ..väldigt mycket..när bröd..kakor m.m..är riktigt välgräddade !! nästan mörka....det är någort som min familj lärt sej med åren OCH när någon "bränner" en plåt med kakor t.ex. så sägs det..NU får PIA lite kakor ...:)..Nu brände inte min mamma denna kakan..utan gjorde den bara liiite mörk till mej....mmmm..Sen ringde hon och sa att det fanns nybakat till mej .....klart att bilen svängde förbi där med ..efter att jag målat !!! en MÖRKGRÅ..möbel hos dotter!!!DEt är inte "bara" svart eller vit färg, som min pensel doppas i..:) ..Så nu ikväll till... inte mjölk...utan en balja kaffe, har jag gottat mej åt en BLÅBÄRSKAKA..Läst mina nya tidningar igen..som jag var till HEM T GÅRDEN (igår ) och köpte....medan regnet vräkte ner..åskan dundrade ...riktigt mysigt med andra ord:).... ....Ja, jag fick även nybakade BLÅBÄRSMUFFINS av lilla mamma ..vad bortskämd man kan bli ibland..fast det känns ganska skönt:).. Så om jag nu tittar mej i spegeln kan jag se spår av skvallerkakan:).. ** Ser ni förresten den vita..eller cremefärgade formen, som muffinsen ligger i??..Det är ett av mina loppisfynd..köpte t.o.m. två när jag var på loppisrundan för några vecker sedan....priset 40 kronor..jag prutade en tia:)... Gamla bakformar tror jag det är... riktigt fina tycker jag. Nää, nu får jag bläddra lite mer i mina magasin.. Jeanne d´Arc Living & Vakre hjem och dricka mer kaffe..men inte några mer muffins eller bärkakor..nu är jag mätt...
♥...Pia
Ps...den andra hälften min ..dvs..han jag delar mitt liv med:)..fick faktiskt en blåbärskaka av svärmora han med.. skulle väl sett ut det om jag "smaskat" själv..å inte hade jag kunnat smyga heller....ds..

10 kommentarer:

Snickaregården sa...

Mmmm.... vad gott det ser ut :)
Kram Maria

Kamomilla sa...

Åh, man får inte visa såna godsaker!! Nu måste jag ta en tur till kylskåpet juh! Jag som inte borde...

Pillargontanten sa...

Vilka fina kakor, säkert kanonsmaskiga också :O)
Skvallerkaka, var ett himla bra namn :O)

hemma hos lilla mej sa...

Vad smarriga kakor.Säkert hur smarriga som helsr.Gulligt namn skvallerkakor.Ha en skön kväll och en mysig fredag kramizar ~~~~RITA~~~~.

idémakeriet sa...

Oj det ser ju smaskigt ut.
Roligt att receptet har hängt med i alla dessa generationen.
Så du har redan det nya numret av Jeanne d´arc living?
Ska nog skaffa mig den imorgon.
Önskar dig en skön helg.
Kram Gerda

Birgitta sa...

Hej!
Vad det ser smaskigt ut med blåbärskakor. Får nog baka det någon dag. Vet att jag gjort något liknande för länge sedan.
Ha det så gott nu i regnvädret.
Kramis Birgitta

Sara sa...

Himmel vad smarrigt det ser ut! Det riktigt suger i magen på mig..
Kram

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Tack att du påminde om Jeanne darc-tidningen, jag var ju också på HemTGårn, men har kommit på att jag vill ha fler saker. Då får vi åka dit igen, och då blir det ju en tidning såklart. Dina bakverk ser farligt goda ut, jag har gått upp i vikt, så nu är det GI ett tag!! Ha det gott där i väst.
Kramar AnnaMaria

Guldkant På Livet sa...

Mmmm vilken smaskig skvallerkaka till mamma bakat!!! Ha en forstatt skön sommar Pia!!! Mari.

här är gudagott att vara sa...

Mums vad detta såg gott ut!
Roligt med gamla recept, jag önskar att jag hade haft recept sparade från min mormor hon kunde också baka så gott.
Haregott och tack för din kommentar.