måndag 26 september 2011

Surt ...sa räven...

...sött, säger jag  :)

 Ibland bara måste jag prova/testa när jag läser eller ser nåt nytt som har med kök att göra.

 Det kan vara allt från någon liten kaka till en maträtt av något slag...eller som nu en sylt!

( Bild...  frostnupna :) och icke rensade rönnbär )

 Hade sovmorgon  idag och lite extra tid  innan jobbet.. Frukost i lugn & ro,  då hinner man både läsa och bläddra i morgontidningarna.
 Något som fastnade var en liten spalt/repotage där det stod om att göra sylt av rönnbär!!.

 Att det går att göra gelé det visste jag...iofs aldrig smakat det men.. SYLT??

 Nää ...men hur det nu är  så fastnade den där  tanken  och när jag var hemma på lunchrasten för att "rasta" Selma... passade jag på att plocka  en massa rönnbär och stoppade sedan  in dem i frysen! 

*Här kommer två recept:)
*Jag själv gjorde en halv sats.. av det sista receptet..:)

( Bild... en av tre småburkar nykokt Rönnbärssylt... en liten sillburk
 och en liten virkad duk..återbrukat:..samt en sked för provsmak :)

***
Recept nr: 1
Rönnbärssylt med smak av konjak –
 En fettsnål och läcker sås eller som ett chutneyliknande tillbehör,
som passar bra till kött istället för en géle eller sylt.
Testa även till kryddstarka kycklingrätter –
 som man traditionellt har syltad ingefära eller chutney till.
 Receptet ger cirka 5 dl sylt.


8 dl (ca 500 g) repade och rensade rönnbär
2 dl vatten
4 1/2 dl (ca 375 g) syltsocker eller strösocker + 2 tsk fruktpektinpulver
1 tsk vaniljsocker
1 1/2 msk konjak eller 3/4 msk rom

1. Skölj bären och koka upp dem på medelvarm platta. Koka under lock 10-15 minuter.
2. Rör ner socker och vaniljsocker tills det löst sig. Koka 5 minuter.
3. Smaka av med konjak eller rom, om så önskas.
Konjak ger rund, mild smak, rom framhäver rönnbärens kärvhet och gör smaken tuffare.
 Smakerna jämnar ut sig och blir rundare när sylten kallnat helt.
4. Häll sylten het på små glasburkar och sätt på locken omedelbart.
Förvara mörkt och svalt.

***
Recept nr: 2

1,5 liter rönnbär  
500 gram socker eller syltsocker
 2 tsk. vaniljsocker 
2 dl vatten


Rensa bären och skölj dem väl. Frys dem några timmar om de inte varit frostbitna.
  1. Lägg rönnbären tillsammans med socker och vatten i en stor kastrull och koka ihop i ca 10 minuter på medelvärme.
  2. Skumma bort ev. skum på rönnbärssylten med en slev.
  3. Ös upp rönnbärssylten på rena burkar och förslut dem direkt.
  4. Rönnbärssylten förvaras svalt. Öppnad burk förvarar du i kylen.

Recept på hemkokt rönnbärssylt. Sylt med rönnbär smakar som rönnbärsgele men är lätt att koka själv. Hemgjord rönnbärssylt är gott som tillbehör till stek likt rönnbärsgele men också till dessert, pannkakor, plättar mm. Plockar du vilda rönnbär säger man att de måste de vara frostbitna - alltså ha varit frost under natten. Dock kan du ju fuska och frysa bären själv i en påse över natten. Vidare är bär från sk sötrönn större och sötare så de behövs ej frysas. Ofrysta rönnbär är annars kärva. Syltsocker går såklart bra att använda.

[]...Pia

Ps... Tyckte det var en annorlunda OCH en go sylt... smaken kan inte beskrivas mer än att den är söt och syrlig på en & samma gång... Inte så tokig faktiskt... nu blev det inte mer än tre små, små glasburkar... en ska min mor få...tror det passar till deras viltköttsmiddagar:) ds.

3 kommentarer:

Njut av livets goda ting sa...

Hej Pia.
Va duktig du är, pysslar o donar hela tiden, skulle behöva lite sån energi minsann :)
Ha en fin dag.
Kram kram
Jessica

Angels & Roses sa...

Mmmmm ser faktiskt riktigt gott ut det där och så fina bilder. Ha en fin kväll kram

Skogslyckan sa...

Vad spännande att prova nytt! Man tänker spontant att det skulle bli en bitter, sur smak...eller hur?
Under bild med de frostnupna bären. Ha ni en fin dag min vän.
Kram Pia