söndag 11 juli 2010

Åka hästkärra & dreja keramik....

..det är precis vad två små killar kan göra en solig sommardag....


 ( på lördagen )

Vi..dvs store kusinen, lille kusinen med sin mamma och jag = farmor/mormor/mamma  i samma förpackning :) gjorde en utflykt och  besökte en av vår  lilla stads genuina kulturmiljö som även har ett vackert strövområde  och ligger precis intill Kyrkvikens strand. Denna utflykten var just idag (lördag) när solen värmde som allra  mest, men som tur var fläktade det skönt.En fin kaffestuga ( Nystuga )  finns där och en fika  med glass  i stora lass passade oss alla, efter att killarna fått härjat i lekparken ... ..Just den här helgen så är alla gamla stugor öppna  för att visa lite hur det var förr...den här karl´n, en GÅRDFARIHANDLARE gick omkring och sålde godisstrutar, samt berättade vitt och brett om vad som fanns mer i den gamla resväskan på pakethållaren.. 

 ....en riktig pratkvarn te karl var det..fick säkert sålt de där gamla byxorna:) "Kombinärs" är en kombinerad kalsong-undertröja med en lucka där bak - från tv-serien Morsavet...
...en tur runt hela Sågudden med häst och vagn..det gillade småpojkarna. Mycket kul att se på och fundera på...
Hästarna..ett lugnt sto  som hette MOA med sitt lilla föl ARN, lunkade runt och fick sin lilla belöning efter varje tur..gräs och hö.


När vi var på väg hem fick vi syn på en kvinna som satt och drejade. Det visade sej att ALLA barn som ville,  fick prova på att dreja sin egen lilla vas eller vad skål.. Isak testade först och tyckte det var störtkul... "krukmakerskan" var  väldigt pedagogisk och lugn... visade för killarna utan en massa prat hur det gick till.


En lycklig liten krukmakare  som sitter i solskenet och ser vad han kan skapa  själv.......


Näste lille "krukmakare" var lite mer återhållsam, innan han vågade..men sen..efter att ha tvättat sej EN gång emellan och sett att leran försvann.!!...ja, då var det bara att stoppa fingrarna i leran  igen och låta drejskivan rulla...  
Med lite hjälp från sin mamma gjorde Alex en jättefin vas..först...men sen när han fått upp ångan riktigt ...höll han handen  uppepå vasen och tryckte till lite och  se....det blev ett fint ..fat!!! 


Resultatet.. blev superfint...Nu ska allt torka och brännas ..sen får Alex & Isak ta hem sina första keramikalster.  En av alla krukmakare som finns i vår trakt kan du läsa om  här...


OCH så har lugnet lägrat sej över vårt lilla hus igen..Barn & barnbarn har farit hem.  Nu väntar nästa äventyr för dem..Liseberg :)... Isak far i morron och Alex tar tåget på måndag... 

♥...Pia 

10 kommentarer:

Allis sa...

Åhh, så mysigt! Vilken dag och vilka vackra bilder - underbart!
Ha en skön söndag!
Kram Allis

ETT RÖTT MONOGRAM sa...

Vilka killar, blev ju väldigt fina saker. det fatet ser ju proffsigt ut och skålen också såklart. Vi var ju på sågudden på midsommar, det är fint där, och god fika.
Ha en härlig sommar
Kramar
AnnaMaria

Maleviks Rosenträdgård sa...

MYSIGT :)
Håkan

Anonym sa...

Hei, kjære Pia - og tusen takk for besøk! Som vi lengter til Värmland (!!!) og når jeg ser dine bilder fra lørdagens utflykt får jeg lyst til å kaste meg på toget til Torsby (som går forbi vårt hus) - dog, stopper det ikke her.

Smilte og smilte da jeg så barna arbeide med leire, hvilken fantastisk opplevelse - den lille med en liten finger i leiren :) Min erfaring er at det er langt mer å gjøre i Värmland en deilig sommerdag; i Norge er alt så dyrt.

Jeg vil gjerne følge deg videre (ja NÅ passerte det toget her) - få en liten dose Värmland i ny og ne.

Deilig søndag til deg og dine!
Kanskje får vi se leirarbeidene ferdig? :)

Annbritt Schmützer sa...

Ja det va väl så jag började min karriär*L* Alla barn i början så är det bara..
kram kram

Gårdsromantik sa...

Men så roligt att få dreja - och vilka vackra ting de skapade!

Kram Maud

<Gårdsromantik-ljuvlig-lantromantik-på-nätet

Mormors vita sa...

Men så roligt för både er och småkillarna =) Och vad duktiga dom var på att dreja..det är svårt,det vat jag...har provat själv ;)
Ha en mysig dag..jag myser med min "stora" lille prins i Göteborg, medan föräldrarna jobbar =)
Kram/Gunn

Fröken Fräken sa...

Dreja och åka efter häst skulle glädja även en vuxen som jag kan jag lova! Vill gå keramikkurs, men det verkar inte finnas här.. vad är det för stil?!
Får inte riktigt gjort allt som jag tänkt göra när det är så här varmt heller, det blir många pauser isolstolar och soffor!

Viola sa...

VIlken härlig utflykt ni gjorde, måtte ha varit ett eldorado för ungarna..:D här strålar solen och det kommer att bli ännu en varm dag, åska och regn lovas till natten, ha en fin dag, kram

Prillig sa...

va mysigt!
Det finns verkligen hur mycket som helst i trakten runt omkring oss att göra under sommaren. Man behöver inte åka särskilt långt.

Njut av sommaren.

Kram Britt