torsdag 11 februari 2010

En knöl ..flera knölar...

......potatis, potät, pantoffel, kartoffel, tartuffel, jordpäron, jordäpplen, potater, nolor. Botaniska namn: Solanum tuberosum . Engelska namn: Potato plant, potato of America (Storbritannien), Irish potato (USA) .
Andra namn: Romanska språk Pomme de terre, cartoufle, truffe, patate (franska), tartuffoli, patata (italienska), turma de tierra, papa, patata (spanska), batata, batafeira (portugisiska)
Nordiska språk: Potet (norska), kartoffel (danska), peruna (finska)
Andra språk: Kartoffel, kartoffelpflanze, Erdapfel, Erdbirne (tyska), aardpeer (holländska), praties (irländska) ...Se där ja, nu fick ni en  liten lektion i vad den kära knölen heter på olika språk  bl.a....


.....men varför undrar ni säkert nu....varför alla dessa knölnamn??.. Jo, för att det är TORSDAG idag och  dax för ett inlägg i Sussies MILJÖTEMA. Att det blev just potatis, kommer sej av att jag läste dagens VF och ett repotage om MAT &VIN...Där fastnade mina ögon på det här inlägget :  RIS -EN MILJÖBOV!!
oopppps, tänkte jag ..som i ett tidigare miljöinlägg skrev om just RIS..
Det stod så här...
//Ris kan tyckas vara en oskyldig råvara.Men sett ur ett miljöperspektiv är ris betydligt sämre än potatis , pasta eller andra tillbehör till mat. Risodling alstrar METANGAS, vilket är ett miljöproblem. Dessutom odlas ris fjärran från svenska konsumenter, vilket medför långa och miljöbelastade  transporter. Svensk, ekologiskt odlad potatis, svensktillverkad pasta av ekologiskt odlad vete, alt. matvete är bättre alternativ sett till vår hotade miljö// 

*****
 Det var ord och inga visor de:)  och en lång MYCKET lång roman om POTATISEN....vår älskade knöl.:)....Har man potatis hemma, finns alltid någon god rätt som kan tillagas...om man nu inte har några HALVSKRUMPNA potäter som jag hade hemma :) I morgon  är det fredag och  det ska helghandlas en massa MAT. Tygkassens  innehåll  blir säkert en påse med ekologiskt odlade potäter.. ..kanske  även ett par BAKPOTATISAR får följa med hem....till detta en god fyllning på...det här....
♥..Pia

Ps.... att "ta hand om miljön" och göra några goda miljöval ..behöver inte alltid vara så stora saker.....så ät mer POTÄTER  gott folk... OCH så passar JAG  på att redan nu önska en skön och trevlig helg..själv ska jag ut i skidspåren och kränga några kalorier:)..ds.  
Psss...använde mej av några loppisfynd (förstås) som rekvisita:) nysilverfat och en kniv.....Nu får jag väl snart hitta på något roligare inlägg va??..Ja just det alla ♥ dag på söndag..kanske nåt  att spinna vidare på..eller till tisdagen, då kommer kusin från landet till mej och ska "lära" mej lite nyttigheter ..tips osv.:)

8 kommentarer:

Birgitta sa...

Hej på dej! Potatis ska det vara och det går att göra mycket gott av det. Hemodlad helt ekologisk är bäst. Likaså morötter även de hemodlade. Då är det som bäst.
Önskar dej en fortsatt skön vecka.
Kramis Birgitta

Marianne sa...

Håller med dig....potatis kan man variera i oändlighet. Men ät inte potatis om du jagar kalorier. -"Potatis gav jag till grisarna när de skulle bli feta" som en gammal grisbonde sa till mig. Ha en skön skidhelg.

Möllebacken sa...

Kan det bli mer närproducerat än med potatis, och dessutom godare än ris enligt min mening.
Ha det bra!
Kram Pella

Rummet för välbefinnande sa...

Aha du. Ja, jag äter ju faktiskt inte så mycket potatis jag, men nu har jag iallafall lärt mig en himlans massa namn om jag ska briljera lite nästa gång jag går och handlar. Då står jag lite kavat sådär och plockar ner en och en i påsen samtidigt som jag säger:
potäter, jordappel,kartoffel, jordpäron, solanum tuberosum ....... hmmmm, och sen kommer jag inte på nåt mer så blir det inte mer än 5 potatisar i påsen heller. Ja, det här var dålig humor, men det bjuder jag på. Ska nog för allas vår trevnad gå och sova nu *ler*
Kram på dig!

Anki sa...

Hmm...jag måste erkänna att jag inte heller varit så bra på att äta potatis, ungarna tycker inte det är nån höjdare! Men på sista tiden har det faktiskt blivit lite mer, det är ju som du säger...det går ju att göra massor av den knölen!
Å nu har jag ju fått en massa nyttig? info oxå, hihi!

Ha det gott och håll dig i spåret *fniss*
Kram kram!

Ps, har du skickat min vinst? För isf har nog vårat kära postverk fifflat bort den!

Pillargontanten sa...

Jag äter inte potatis jag, men inte ris heller, så det jämnar väl ut sig :O)

LantlivsAnette sa...

Gomorron Pia !!
Sååå fina bilder du visar oss på potäterna !! Jag håller med dig, finns det potatis hemma så finns det alltid mat, denna knöl som är så god till allt möjligt...
Inte visste jag det där om riset !! Där ser man...
Ha nu en toppen helg vännen, jag slänger över några gele hjärtan till dig..taaaa emot !!!
Kraaam Anette

Granne med Selma sa...

Här har du en riktig knölälskare! Pasta och ris är för slöfockar ;-)