måndag 25 januari 2010

Tre dar kvar & något att knapra på...

....till mellanmål eller till en god mustig vintersoppa.... Satt och bläddrade i Expressens helgbilaga i lördags och fann ett knäckebrödsrecept..Har aldrig provat på att baka knäckebröd förut och det här såg ut att vara lättbakat. ** Det var det oxå och mycket gott. Ett enkelt och snabbakat knäcke eller kanske mer ett tunnbröd..små kakor ungefär 15 cm i diameter.. ** En krämig örtost, fanns också med i receptbilagan. Jag provade en vanlig philadelphiaost, inte så dumt det heller :)..

Recept på "Ebbas" knäcke......(ur Expressens Leva & Bo nr 3 ) 25 gr jäst 2 dl vatten 3 msk matolja 0,5 tsk salt 1 msk honung 3 dl vetemjöl 2,5 dl fint rågmjöl mjöl till utbakning

**

Gör så här: Sätt ugnen på 250 grader. Värm vattnet till fingervarmt, smula ner och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt salt, olja och honung. Blanda ner mjölet och arbeta till en deg. Degen behöver inte jäsa. Lägg degen på mjölat bakbord och dela i 20 bitar. Rulla varje bit till bullar och kavla ut dem till rundlar cirka 15 cm i diameter. Nagga kakorna och lägg dem på bakplåtspapper på plåtar. Grädda i cirka 5 minuter i mitten av ugnen. Passa noga , de är lätta att brännas vid ;)

..Bakom den stora högen av knäckebröd , skymtar en liten hög med "lite brända" kakor..de var nämligen väldigt lätt att brännas vid..cirka 5 minuter går fort..om man inte står bredvid spisen...vilket JAG INTE gjorde med första plåten....:) .....Pia ** Ps......och bara tre dar kvar innan jag drar en vinnare på "påsen"..ds.

11 kommentarer:

hemtrevnad marie sa...

Å, gud sô gôtt dä ser ut!!!
Ha e go vecka där åppigenom!

Rummet för välbefinnande sa...

Ja, jag håller med Marie - det ser "gör-gött" ut!
Idag har jag jobbat hårt så snart tror jag det blir sängdax. 10.00 - 21.00 framför datorn och administrativt arbete är ju inte jag jättevan så det känns lite i ryggen och nacken. Får väl kika lite på mina loppisfynd så tror jag det mesta går över *ler*
Sköt om dig!
Kraaaaaam

LantlivsAnette sa...

Åhh Pia...det ser verkligen gott ut, vad du är duktig på att baka !!
Brödet är så vackert också..
Jag måste verkligen bättra mig och börja baka mer jag också..
Det är så gott och hemtrevligt med hembakat..
Ha nu en toppen dag
Kraaam Anette

här är gudagott att vara sa...

Tack för dina ord på min blogg,
jag kommer för alltid att sakna
min goa bror.Just nu är det så tomt utan honom.
Brödet ser jätte gott ut.
Haregott!

Bitte sa...

Vad gott det ser ut, det där knäckebrödet skulle jag vilja prova att baka! Tack för att du delade med dig av receptet :-).

Kramar
Beatrice

Kamomilla sa...

Skulle vara kul att testa... eller nej, bagaren i huset får göra det-dvs gubben min :)

Havfruen sa...

Hei Pia og takk for hyggelig kommentar:)
Jeg har Nikon D60 men med litt "større" linse enn det som følger med, 18-105 WR. Jeg lager innlegene mine i Windows Live Writher, for så å laste ned til blogger. I WLW kan du dra i høyre hjørnet og gjøre bildene større. Ønsker du større bilder ved å bruke blogger må du endre HTML kodene. Der skal jeg ikke gi råd, for det kan jeg ikke.
Jeg bruker ikke noe redigeringsprogram.
Bildene er slik de er tatt:)

De knekkisene så knallgode ut..det fikk jeg lyst til å prøve. Er dårlig på matlaging men det er vel verdt et forsøk:)
Ønsker deg en herlig kveld:) Klem fra meg:)

Matilda sa...

Alltså, nu blev jag ju hungrig igen! Dina kulinariska bilder är för bra för att jag ska klara av att äta mindre. Nästa gång ska jag stålsätta mig lite mer innan jag kollar på ditt inlägg. ;)

Vad kul att du har en massa loppissaker i gömmorna. Jag blir så nyfiken! Säg till om du ska ha loppis eller så, jag kommer på stört.

Kram, Matilda.

Mitt hvite hus sa...

ÅÅ dette så jo virkleig godt ut... takk for at deler oppskriften med oss..


dette må jeg prøve en dag..

Nyt dagen
Klem Kerstin

Penseldraget sa...

hej
otroligt gott o knaprigt ser de ut...de måste vi absolut prova nån gång...ha en skön helg
kram pia

Ullan sa...

Mmmm... va gött det ser ut kan få beställe?