tisdag 13 februari 2007

I morgon är det "Alla hjärtans dag"...


Alla hjärtans dag, 14 februari...

Vet du varför det vimlar av hjärtan i stans skyltfönster de två första veckorna i februari? Det är för att vi med blommor, kort eller presenter ska fira alla hjärtans dag eller Valentines dag, som det heter i andra länder. Och vem var då Valentin? Det är lite mystik kring honom eftersom det kan ha funnits flera Valentin som traditionen kan ha kommit ifrån. Den mest kända berättelsen handlar om en Valentin som levde för över sjuttonhundra år sedan. Han var en kristen man som fängslades och led martyrdöden i Rom den 14 februari omkring år 269. Hans brott var att han mot kejsare Claudius vilja vigt unga älskande par. Kejsaren ville ha ogifta krigare i sin armé. Under tiden i fängelset träffade Valentin fångvaktarens dotter som kom med mat och meddelanden till honom. Innan Valentin avrättades skrev han ett avskedsbrev till henne, undertecknat med "din Valentin". Detta skulle vara det första Valentinkortet och början på traditionen att skicka varandra kort den 14 februari.I Storbritannienhar man firat Valentins dag sedan medeltiden. Pojkar och flickor bildade den dagen låtsaspar, antingen genom lottning eller av en slump. Det hette att man blev den andres Valentin under det kommande året. Det betydde att pojken skulle uppvakta flickan som en riddare, t. ex. ge henne presenter, och hon skulle vara hans dam. Valentindagen sades vara både den första vårdagen och dagen då fåglarna bildade par inför sommaren.

Valentins dag, eller som det heter på svenska, alla hjärtans dag, är en ny tradition i Sverige som bara firats de senaste årtiondena. Det man vet är att den engelske ambassadören som bodde i Sverige på 1600-talet utsåg drottning Kristina till sin "Valentin" år 1654. Vi skulle antagligen inte ha firat dagen om inte affärsmännen uppmärksammat den. Första gången ett varuhus skyltade med alla hjärtans dag var 1956 och då brydde sig inte många om att köpa presenter eller blommor. Men det har förändrats under de senaste årtiondena. På alla hjärtans dag 2002 såldes det 2 miljoner rosor* bara i Sverige. Blommorna som efter-frågas är framförallt mörkröda rosor. Det säljs även mörkröda tulpaner och nejlikor den här dagen eftersom alla hjärtans dag firas över stora delar av världen och rosorna inte räcker till.I en del svenska skolorär det numera tradition att både pojkar och flickor firar dagen med att ge blommor till sina skolkamrater. Blommornas färg har olika betydelse och varierar från skola till skola: en röd nejlika eller ros betyder kärlek, en vit ros vänskap och en rosa eller gul nejlika eller ros kan betyda "span". Det är spännande att se vad man får för färg tillbaka.Nordiska museethar gjort en undersökning på några skolor och frågat eleverna hur de firar alla hjärtans dag, Här är några av svaren. En flicka skriver: Min kompis upptäckte en hemlig beundrare. Han kom fram till henne och gav henne en ros och sa: Jag tycker du är gullig! Sen gick han. En annan flicka på 12 år beskriver hur hon firar: Det här var första året jag firade alla hjärtans dag. Jag fick åtta rosor. Jag gav bort två röda rosor och en gul. Den gula gav jag till min bästis. Efter skolan när jag var på fritids gjorde jag små röda hjärtan och skrev fina små saker på dom som gett blommor till mig. Dom flesta i skolan gav blommor till varandra eller små hjärtekort.Men alla tycker inte att alla hjärtans dag är något att fira. En 16-årig pojke skrev så här: Det viktigaste med dagen är att den tar slut. En pojke på 14 år beskriver hur det känns att inte bli uppvaktad: Jag hatar denna dag. Jag fick ingen ros. Jag var hjälplös.* Enligt Blomsterfrämjandet var det 2 miljoner rosor som såldes den 14/2 år 2002. Av dessa var 0,5 miljoner odlade i Sverige och resten var importerat från Afrika, Ecuador, Colombia och Holland.

Vad gör du på ALLA HJÄRTANS DAG i morgon ??
-->Alhttp://www.nordiskamuseet.se/makeframeset.asp?sUrl=http%3A//www.nordiskamuseet.se/publication.asp%3Fpublicationid%3D827&Cat=&catName=&publicationid=827

1 kommentar:

Hannele sa...

Walentin var min morfar, han föddes den 15 februari 1902..